Skip to content Skip to footer
Cele mai multe case nZEB (Nearly Zero Energy Buildings) reușesc să devină independente din punct de vedere energetic

Energie regenerabilă pentru casa ta

Într-o lume în care accentul se pune din ce în ce mai mult pe energia regenerabilă și costurile utilităților cresc considerabil, un plan adecvat pentru creșterea independenței energetice a casei tale devine din ce în ce mai necesar. Nu mai e o noutate pentru nimeni că un standard în ceea ce privește construcția de locuințe este standardul nZEB. Cele mai multe case nZEB (Nearly Zero Energy Buildings) reușesc să devină independente din punct de vedere energetic sau să fie chiar active energetic, producând mai mult decât consumă.

Această viziune modernă în ceea ce privește construcția de locuință asigură atât economisire, cât și sustenabilitate pentru mediul înconjurător. În cele ce urmează, vă vom prezenta o serie de aspecte pe care le puteți lua în considerare atunci când proiectați locuințe nZEB.

  1. Izolația termică și etanșeitatea:

    Primul lucru pe care trebuie să îl avem în vedere atunci când gândim planul unei locuințe este legat de materialele folosite. Este important să alegem materiale izolante din punct de vedere termic, pentru a minimiza cât mai mult posibil folosirea sistemelor de încălzire sau răcire și astfel consumul energetic. În ceea ce privește izolația termică, vă putem ajuta cu BCA pentru zidărie, care conferă conductivitate termică scăzută, fără a mai fi necesară adăugarea materialelor izolatoare suplimentare, cum sunt vata minerală sau plăcile de polistiren. BCA Izopor și Termopor sunt special făcute să îți ofere izolația termică de care ai nevoie.

  2. Panouri solare fotovoltaice: pentru ce sunt acoperișurile dacă nu pentru a monta panouri solare pe ele? Glumim, însă este adevărat că din ce în ce mai mulți oameni iau în considerare montarea panourilor mai ales atunci când acoperișul este expus la lumina solară pe tot parcursul zilei, pentru a transforma energia gratuită a soarelui în energie folositoare pentru locuință: pentru alimentarea aparatelor electrice sau pentru iluminat.

3. Sisteme solare termice: Lumina solară poate fi folosită și pentru încălzirea apei menajere sau pentru apa ce încălzește spațiile interioare, ceea ce reduce semnificativ dependența de sursele tradiționale de energie.

4. Turbine eoliene mici: Energia eoliană nu este doar pentru turbinele mari, pe care le vedem în drumurile noastre prin țară. Există mai multe opțiuni pe piață și pentru utilizatori individuali – puteți instala turbine de vânt chiar în curtea dumneavoastră, dacă vă regăsiți într-o zonă deschisă, unde bate mult vântul. Energia eoliană poate să adauge o cantitate energetică semnificativă în pool-ul de energie regenerabilă al casei dumneavoastră.

5. Sisteme geotermale: un sistem de încălzire sau răcire geotermal poate să folosească temperatura pământului pentru a încălzi sau răci proprietatea dumneavoastră – acesta este compus dintr-un sistem de țevi, o pompă și un sistem de distribuție. Este nevoie de o expertizare a terenului pentru a stabili calitățile acestuia și dacă se pretează pentru o asemenea lucrare, însă atunci când este implementată poate deveni foarte eficientă pentru economisirea energetică și astfel obținerea nZEB. Dacă vreți să vedeți mai multe detalii despre ce înseamnă nZEB puteți da click aici.

6. Micro-hidrocentrală: Dacă casa ta se află în apropierea unei ape curgătoare poți instala o micro-hidrocentrală pe cursul ei pentru a beneficia de energia gratuită pe care o poate oferi. Este una din cele mai rare sisteme de energie regenerabilă, însă merită să o luăm în considerare dacă avem ocazia de a construi lângă un curs de apă.

7. Gestionarea inteligentă a energiei: Sisteme inteligente de gestionare a energiei sunt adesea integrate în casele nZEB pentru a monitoriza și controla consumul de energie în timp real, optimizând astfel eficiența energetică a clădirii. Este important astfel nu doar să ne diversificăm sursele de energie regenerabilă, dar și să stocăm energia obținută în mod inteligent și să o distribuim astfel încât să corespundă cu nevoile noastre, folosind echipamente și tehnologii de ultimă generație, electrocasnice eficiente din punct de vedere energetic, sisteme de iluminat cu LED-uri și sisteme de reglare a temperaturii de înaltă eficiență.

Elpreco te poate ajuta cu primul punct din cele de mai sus – cu BCA pentru zidăria pereților exteriori, cu un foarte bun coeficient de izolare termică. Odată ce energia a fost colectată din surse regenerabile, stocată și distribuită este important să nu o pierdem prin pereți, sau cât se poate de puțină, de aceea ne-am specializat pe dezvoltarea materialelor de construcție din beton celular autoclavizat pentru a răspunde nevoilor voastre de izolație termică de calitate.