Greșeli comune în zidirea cu BCA și cum să le eviți
Una dintre cele mai frecvent întălnite greșeli în zidirea cu BCA este identificată la punerea în operă chiar a primului rând. În situația în care se constată abateri la planeitate, foarte important este să se intervină acolo unde s-a constatat eroarea sau să se scoată primul rând și să se reașeze blocurile în poziția corectă. Atenție, însă, la mortarul utilizat pentru acest prim rând. Acesta se va reamesteca alături de mortarul deja preparat și abia apoi pus în operă. Viteza de reacție în acest caz trebuie să fie una foarte bună, astfel încât mortarul să nu se întărească.
O altă greșeală este aceea de a utiliza blocurile de BCA perfect uscate. Recomandarea în acest caz este de a umezi materialul ce urmează să fie pus în operă, pentru a face priză cât mai bună cu adezivul de BCA. Atenție la cantitatea de apă pe care o vei folosi, astfel că dacă temperatura de lucru nu depășește 30-35 de grade Celsius, este suficient doar să pulverizezi apa pe suprafața de contact. Dacă se lucrează la temperaturi de 5-10 grade, umezirea nu mai este necesară.
Utilizarea de mortar în exces, de asemenea este de evitat. Rosturile mari ale zidăriei, afectează puntea termică, de aceea Elpreco recomandă sistemul de BCA cu rosturi subțiri. Rosturile groase scad din eficiența energetică a materialului. Întotdeauna o schiță a zidului de construit, în care să îți notezi blocurile întregi pe care le vei pune în operă și ce fracțiuni îți vor fi necesare, îți va fi utilă. În lipsa acesteia există riscul de pierderi inutile de material și, de ce nu, un aspect neîngrijit al lucrării.
Foarte important, ai în vedere în faza de costrucție cele trei tipuri de rosturi, conform normativelor: rosturi de dilatare-contracție, rosturi de tasare și rosturi anti-seismice.