Skip to content Skip to footer

Ghid de montaj corect al pavelelor

Pentru a beneficia pe deplin de atributele sistemului de pavaj Elpreco, specialiștii recomandă următoarele etape de montaj:

1. Se înlatură de pe suprafața ce urmează a fi pavată un strat de 20-35 cm de pământ.
2. Se distribuie un strat de pietriș de 10-15 cm grosime în mod egal și se nivelează cu o greblă.
3. Se compactează pietrișul cu o placă vibrantă (greutate în serviciu de 130-160 kg).
4. Peste pietrișul compactat se împraștie un strat de nisip uscat de 4 cm grosime (sort 0-4 mm), numit pat pentru pavaj, se niveleaza cu ajutorul unei rigle de nivelare și se compactează cu placa vibrantă. Stratul de nisip trebuie sa fie perfect neted și fără urme. Pentru calculul definitiv al înălțimii pavajului este bine de știut ca prin vibrarea pavelelor montate pe nisip, înălțimea scade cu 2 cm.
5. Suprafața pavată trebuie sa aiba o pantă pentru scurgere de 1% (1 cm diferența de nivel pe metru). Această pantă se realizează astfel: se introduc doua țevi în stratul de pietriș compactat, măsurându-se exact diferența de nivel, țevile fiind suport pentru rigla de nivelare.
6. Terasamentul se nivelează numai după introducerea țevilor, realizându-se astfel diferența de nivel dorită, apoi țevile se îndepartează.
7. Montarea elementelor de pavaj se face prin așezarea acestora în configurația dorită. Între elemente se lasă un rost de maxim 3 mm.
8. Dupa terminarea pavarii suprafeței, se presară un strat de nisip uscat fin (sort maxim 2 mm), se curată suprafața prin măturare și se compactează cu placa vibratoare.
9. Fixarea în nisip și vibrarea elementelor de pavaj se face pe timp uscat. Se folosește numai nisip uscat.
10. Pentru a evita alunecarea pavajului este indicat ca acesta sa se încadreze între borduri din beton.
11. Montarea și alinierea bordurilor presupune utilizarea unui strat de mortar de 25 mm grosime (1:3 ciment:nisip) pe care se așează bordurile la nivelul stabilit.

Cu toate acestea, montajul pavajului nu implică mari eforturi. Poți apela la specialiști de încredere sau îți poți testa singur măiestria și creativitatea.

VIDEO – Pavajul Elpreco este ușor si rapid de montat 
VIDEO – Pavajul Elpreco îți provoacă imaginația. Formele, dimensiunile si culorile permit amenajari pe gustul fiecaruia