Atunci când vrei să pui pe hârtie costul construirii unei case, ai nevoie să iei în calcul foarte multe lucruri și să pregătești încă de la început un buget pentru costuri neprevăzute, care apar aproape de fiecare dată. Având în vedere că sunt implicate foarte multe variabile, este aproape imposibil să prevedem toate costurile de la început, plus că există și mulți factori exteriori care pot influența demersul pe care îl avem: de la viața personală a constructorilor, la vreme, de la calitatea terenului pe care construim, la calitatea materialelor folosite. Totuși, este important să încercăm să prevedem cât mai multe costuri, pentru a știi la ce să ne așteptăm și pentru a construi încă de la început o strategie în ceea ce le privește.
În continuare am pus la punct pentru tine un ghid detaliat cu ce trebuie să ai în vedere atunci când te gândești la cat te costă să faci o casă.
1. Evaluarea terenului
Primul pas este achiziționarea sau identificarea terenului potrivit, dacă nu îl ai deja. Costurile terenului pot varia considerabil în funcție de locație, dimensiune și facilități. Este important să vezi dacă există deja canalizare, curent, drum de acces, etc., altfel instalarea lor poate să însemne alte costuri sau efort din partea ta. De asemenea, este nevoie să expertizezi calitatea terenului: uneori poate fi nisipos, stâncos, argilos, în pantă, cu o pânză freatică prea sus, prea jos sau la o adancime portivita, în funcție de nevoile tale. Mai este important să ai în vedere și sursele de umbră, dacă există, orientarea spatiilor vitrate catre lumină sau posibilii prădători sau alte animale care pot constitui o problemă (cârtițe, șoareci, pasari, etc.) în zonă, factori care pot ridica în timp costurile de reparații.
2. Planificarea și proiectarea
Planificarea și proiectarea casei sunt esențiale pentru a determina costurile exacte de construcție. Totuși, însăși această planificare poate să presupună și ea niște costuri, în funcție de oamenii implicați: arhitect, diferiți experți. Costurile asociate cu această etapă pot varia în funcție de complexitatea proiectului și de experiența profesioniștilor implicați, în funcție de gradul de personalizare a casei: dacă se folosește un plan predefinit, sau se construiește unul de la zero, în funcție de unicitatea proiectului – dacă se merge pe ceva standard, sau creativ, etc.
3. Materialele de construcție
Costurile materialelor de construcție variază în funcție de calitatea, tipul și cantitatea acestora. Este esențial să faci o cercetare amănunțită pentru a obține cele mai bune oferte și pentru a te asigura că materialele utilizate sunt durabile și conforme cu standardele de construcție. Noi te putem ajuta cu blocuri de BCA de cea mai înaltă calitate, la prețuri foarte bune, a căror folosință scade mult costurile legate de încălzirea sau răcirea locuinței pe termen lung, cu borduri și pavaje pentru curtea casei. Am pus aici la punct și un ghid complet pentru alegerea pavajelor, pentru a te inspira, iar aici găsești mai multe beneficii ale blocurilor din BCA Elpreco.
Pentru o oferta personalizata de produse Elpreco pentru proiectul tau, te rugam sa iei legatura cu unul din distribuitorii nostrii sau sa intrebi depre produsele noastre, direct la magazinele acestora.
4. Echipa
Costurile asociate cu proiectarea și manopera pot reprezenta o parte semnificativă din bugetul total, așa că este important să angajezi arhitecți, experți și constructori calificați, pentru a asigura calitatea lucrărilor. Compară ofertele de preț pe care le găsești și asigură-te că oamenii implicați sunt suficienți pentru a finaliza proiectul la timp și în conformitate cu specificațiile. Cel mai bine ar fi, dacă este posibil, să cauți recomandări de la prieteni, sau cunoscuți, care au trecut deja prin procesul construirii unei case și au fost mulțumiți de rezultat.
5. Permise și taxe
Construirea unei case implică obținerea diferitelor permise și plata anumitor taxe și asigurări obligatorii către autoritățile locale. Asigură-te că incluzi aceste costuri în bugetul tău și investighează cerințele specifice ale zonei tale. Poate fi vorba despre: certificatul de urbanism, planul urbanist de detaliu, avize de la furnizorii de utilități, de la diverse autorități, autorizația de construire, studiu geotehnic, topo-cadastral și diverse taxe – poți găsi aici o listă.
6. Utilități
Cum menționam mai sus, utilitățile pot fi trase deja în zonă sau nu, însă chiar și dacă sunt va trebui să fie integrate în planul casei tale. În funcție de câte băi, bucătării, ce sistem de încălzire vei folosi, etc., va fi nevoie să le incluzi în costul construcției casei și să angajezi instalatori pricepuți, pentru care va exista și un cost de manoperă.
7. Amenajare și design
Amenarajea curții, designul exterior și interior, cel puțin de bază (mobilier) vor intra și ele în costul ridicării casei. Este important încă de la început să trasezi liniile legate de cum vrei să arate curtea/ – ce fel de pavele preferi, ce gard vrei să ai, dacă vrei să ai și alte dependințe pe lângă casă (garaj, birou, beci, bucătărie exterioară, terasă, atelier, depozit, etc.), ornamente, dacă plătești un designer de interior sau nu, și așa mai departe.
8. Rezervă financiară
Cum aminteam la început, este recomandabil să incluzi în buget și o rezervă financiară pentru a acoperi eventualele costuri neprevăzute sau suplimentare care ar putea apărea în timpul procesului de construcție. Ele pot varia de la costurile pentru manoperă, fiindcă construcția poate dura mai multe zile decât cele bugetate inițial, la costuri pentru materiale, care pot fi mai scumpe uneori, sau care se pot deteriora în timpul construcției. De aceea, este important să alegi de la început materiale de calitate, cum este de pildă Izopor din oferta noastră.
Sperăm că îți va fi util acest ghid și că vei face un plan cât mai detaliat al costurilor pentru construcția casei tale, de la început. Succes!