Izolarea termică a locuinței conferă confort și costuri scăzute de întreținere indiferent dacă este vorba de iarnă sau vară, fiindcă se păstrează o temperatură constantă înăuntru și transferul de căldură este foarte mic, însă este important să vedem care sunt nevoile noastre atunci când construim, ce ne interesează să obținem și cum putem face asta – credem cu tărie că fiecare proiect este unic, diferit și necesită o atenție deosebită pentru toate detaliile.
Astfel, dacă te îngrijorează în mod special temperaturile ridicate de pe timpul verii, îți prezentăm mai jos mai multe lucruri pe care le poți lua în calcul atunci când te gândești la planul de izolație a casei tale.
-
Materiale izolatoare eficiente:
Dacă te gândești la materialele de construcție și mai exact la ce să alegi între BCA vs cărămidă, atunci o soluție optimă este BCA-ul (beton celular autoclavizat), pentru a nu mai fi nevoie de alte materiale suplimentare cum sunt plăcile de polistiren expandat sau vata minerală. Este foarte ușor de demonstrat că atunci când vine vorba de conductivitate termică BCA vs caramidă, BCA-ul câștigă – el fiind materialul cu cel mai mare conținut de aer, ceea ce conferă izolarea termică de care ai nevoie. Dintre produsele noastre, Izopor și Termopor sunt cele care au cea mai mică conductivitate (măsura în care un material permite transferului de căldură să se realizeze).
- Izolarea acoperișului: când vine vorba de izolația termică, primii care ne vin în minte sunt pereții, însă și acoperișul este cel puțin la fel de important, el reprezentând de obicei și cea mai mare suprafață care vine în contact cu lumina solară. Izolarea acoperișului se poate realiza în mai multe straturi, în funcție și de forma lui și cu o varietate de materiale, de la vata minerală la spumă poliuretanică proiectată sau celuloză.
3. Izolarea fundației: cel puțin la fel de importantă ca izolarea acoperișului din punct de vedere termic este și izolarea fundației. Aceasta se realizează și ea în mai multe straturi și presupune folosirea unor materiale izolatoare eficiente energetic cum sunt vata de sticlă sau plăcile de polistiren extrudat. În cazul fundației este foarte importantă continuitatea și etanșarea, care protejează împotriva pierderilor termice.
4. Ferestrele eficiente energetic: ferestrele reprezintă unele dintre cele mai vulnerabile zone ale caselor, din punct de vedere al pierderii sau câștigului de căldură. Utilizarea ferestrelor eficiente din punct de vedere energetic, echipate cu geamuri termoizolante și cadre bine etanșate, poate contribui semnificativ la reducerea transferului de căldură și la creșterea eficienței energetice în timpul verii. De asemenea este important să avem în vedere montarea unor jaluzele sau draperii blackout pentru blocarea totală sau parțială a razelor solare în timpul zilei.
5. Reflexia căldurii: când vine vorba de radiația solară, culorile contează – un acoperiș sau un perete închis la culoare absoarbe semnificativ mai multă căldură față de unul deschis la culoare sau alb, care reflectă lumina și astfel păstrează un interior mai răcoros. Prin urmare este și acesta un aspect important de luat în considerare atunci când ne gândim la designul exterior al unei case.
După cum ne putem da bine seama, izolarea termică eficientă a caselor pe timpul verii aduce numeroase beneficii: reducerea facturilor de energie, creșterea confortului termic, dar și îmbunătățirea sustenabilității mediului înconjurător prin reducerea emisiilor de carbon asociate cu utilizarea excesivă a sistemelor de răcire. Prin urmare, este important să vedem care este zona unde vom construi, în ce măsură va fi ea supusă unor temperaturi mari pe timp de vară, sau dacă construcția se realizează într-o zonă cu o vară foarte lungă, și să avem în vedere atunci când realizăm planul casei să alegem acele materiale cu grad mic de conductivitate.
În cazul Izopor, blocurile de BCA Elpreco pe care le puteți comanda din magazinele noastre partenere, conductivitatea termică este de ≤ 0.096 W/mK. Prin comparație, alte materiale de zidarie pot avea o conductivitate termică cuprinsă între 0.14 – 0.50, depinzând mult de model, însă aceasta va fi întotdeauna mai mare decât cea a blocurilor de BCA. În cazul în care te interesează să vezi care ar fi volumul necesar pentru planul casei tale, îți punem la dispoziție acest calculator BCA.
Așadar, dacă ești în căutarea unei soluții inteligente, avantajoase și cu grad înalt de sustenabilitate, te invităm să vezi modelele BCA pe care le punem la dispoziție!