Skip to content Skip to footer
Amprenta de carbon în constructii

Amprenta de carbon în constructii

Cum ajută materialele nZEB la reducerea amprentei de carbon

Amprenta de carbon personală se măsoară în tone de CO2/an emise în atmosferă în urma acțiunilor noastre, a alegerilor pe care le facem legate de modul în care locuim, consumăm produse, folosim transportul sau mergem în vacanțe. Apoi, este important de știut că în medie un copac absoarbe 22 kg CO2/ an, așa că putem calcula de câți copaci este nevoie pentru a neutraliza efectul pe care acțiunile noastre le generează.

Bineînțeles, amprenta personală este mult mai mică decât cea industrială, însă și companiile sunt conduse tot de oameni și dacă fiecare dintre noi am deveni mai conștienți de emisiile de carbon generate în atmosferă și le-am minimiza cât de mult am putea, am trăi apoi cu toții într-o lume mai bună, cu cât mai puțină poluare, efect de seră, distrugerea habitatelor.

Cum se calculează amprenta de carbon?

Formula de calcul pentru amprenta de carbon individuală are în vedere, de obicei, patru mari aspecte: casa în care locuiești, tipul de transport pe care îl folosești, deșeurile produse și călătoriile cu avionul. În mod evident, este foarte important să ai o casă cât mai bine izolată pentru a nu consuma energie neregenerabilă pentru încălzire/ răcire, să folosești cât mai mult transportul în comun, să produci cât mai puține deșeuri și să mergi cât mai puțin cu avionul. Dacă ar fi să facem o sumarizare, la bază stă ideea de a consuma cât mai puțin (atât produse, cât și energie neregenerabilă). Găsești aici: un calculator pentru amprenta de carbon, dacă vrei să vezi o estimare legată de emisiile tale anuale.

Cum te pot ajuta materialele nZEB

Materialele nZEB (near zero emission buildings) sunt acele materiale de construcție pe care le poți alege din faza de proiectare a unei case pentru a-i maximiza eficiența energetică.

Între ele, poți regăsi:

  • Izolație termică de înaltă performanță: Betonul celular autoclavizat (BCA) pentru zidărie performantă energetic – transferul caloric redus duce la conservarea temperaturii în interiorul locuinţei, indiferent de temperatura exterioară. Poți vedea aici mai multe modele de BCA
  • Geamuri eficiente energetic: Geamurile cu mai multe straturi și ferestrele cu trecere redusă a căldurii sunt esențiale pentru reducerea pierderilor de căldură. Acestea pot include ferestre cu geam dublu sau triplu și ferestre cu profil termic îmbunătățit.
  • Materiale de construcție reciclate: sunt preferate pentru clădirile nZEB, dacă aveți acces la ele. Pot cuprinde:
    • Plăci de gips-carton reciclate – fabricate utilizând gips-cartonul recuperat din alte proiecte de construcții. Acestea sunt utilizate pentru finisarea pereților și a tavanului în interiorul clădirilor.
    • Lemn reciclat – este obținut din piese de lemn recuperate din structuri vechi, sau deșeuri de construcție. Acesta poate fi refolosit pentru a crea mobilier, pardoseli, pereți sau alte elemente structurale.
    • Țigle reciclate: – sunt fabricate utilizând materiale precum sticla, metalul sau plasticul reciclat, pentru acoperișuri și pereți exteriori.
    • Plasticul reciclat – pot fi utilizate pentru pavaje, scânduri de podea compozite sau ca materialele pentru acoperișuri.
  • Sisteme de acoperișuri și pereți solari pasivi: Utilizarea materialelor și tehnologiilor care optimizează captarea și utilizarea energiei solare, cum ar fi acoperișurile și pereții solari pasivi, contribuie și ele la diminuarea emisiilor de carbon.
  • Sisteme de ventilație eficiente: Utilizarea tehnologiilor de ventilație eficiente ajută la îmbunătățirea calității aerului interior și la reducerea consumului de energie asociat cu sistemele de încălzire și răcire.
  • Sisteme de producere a energiei regenerabile: Utilizarea panourilor fotovoltaice, micro-hidrocentralele sau sistemele de captare a energiei eoliene pentru locuințe sunt soluții foarte bune pentru scăderea amprentei de carbon personale.

Puteți vedea aici care sunt reglementările legale legate de locuințele nZEB, pentru o planificare mai bună a casei tale.

Mai sus avem doar câteva exemple despre ce poți face, încă din faza de proiectare a casei, pentru a lua în calcul și amprenta de carbon personală. Există posibilitatea de a o calcula și ce poți face mai exact la nivelul locuinței pentru a o scădea. Și cum materialele de construcție folosite sunt dintre cele mai importante, te încurajăm să vezi calitățile fiecărui model de BCA din oferta noastră pentru a-l alege pe cel care se potrivește cel mai bine cu obiectivele tale: Aeropor, Izopor, Structopor și Termopor vin în sprijinul tău și în beneficiul tuturor.